МЕНЮ










1 серпень 2018 - 17:50

Чим цікава найбільш відома італійська страва – піца?


Насправді точно невідомо, коли саме піца стала однією з найпопулярніших страв у світі. Цей середземноморський делікатес був відомий ще у давнину єгиптянам, грекам, римлянам і вже згодом – італійцям. Вони споживали трав'яні дріжджові пироги з додаванням солодких, сирних і овочевих пюре.

Така страва італійської кухні, яку ми знаємо сьогодні, – кругла, з томатним соусом, сиром і ароматичними добавками у вигляді руколи, грибів або маслин – була створена в епоху Відродження, ймовірно, в Неаполі. Її їли переважно рядові містянам. До щойно підсмаженого тіста додавали помідори, базилік і сир.

Це було лише в середині дев'ятнадцятого століття. Тоді страву почав цінувати і вищий соціальний клас, додаючи оливки, шматочки пармської шинки (прошуто) та інших делікатесів. Із часом виникали й інші рецептури. Завдяки цьому зараз можна поласувати солодкою, солоною, піцою для вегетаріанців із додаванням морепродуктів. Ця страва завоювала серця мільйонів людей у ​​всьому світі, і кожен народ створив свою власну, улюблену версію.

А ви визначилися з тим, яка ж саме піца найбільше вам до смаку? Якщо ні, то це можна зробити прямо зараз – доставка піци La п'єц дає можливість зробити замовлення прямо до вашого дому чи офісу. Вам швидко привезуть гарячу піцу із хрусткою скоринкою й бажаними додатками. Багато різних рецептур дозволяють запропонувати клієнтам широкий вибір видів цієї традиційної італійської страви.

Якими були перші прототипи піци?

У давнину хлібне тісто змащували олією та додавали різні інгредієнти, які становили основу раціону в бідних суспільствах. Мабуть, піца не отримала би популярності без томатних соусів. Коли відкрили Америку, стало зрозуміло, що ця страва буде постійно з'являтися в будинках аристократії та середнього класу. Тоді перша піца була схожа на тост.

Королева Італії Маргарита була вражена майстерністю піцайоло через особливий смак піци, яку він для неї приготував. Королева забажала ввести цю страву до свого раціону. Тепер цей вид піци відомий на весь світ під назвою «Маргарита». До його складу входять томати, базилік і моцарела, які своїми кольорами нагадують італійський прапор. Офіційно саме «Маргарита» стала першою піцою у світі. Що цікаво, патент на її приготування захищений Європейською комісією, тож не дозволяється змінювати рецепт.

Класичний рецепт із часом зазнає змін

У 1984 році були введені принципи, за якими має готуватися класична піца. Враховувалися температурний діапазон, особливості тіста й розмір страви. У Італії піца була частиною щоденного раціону, її споживали різні верстви населення. «Піца» у вільному перекладі – це просто тісто.

Різні сорти були зафіксовані у Середземноморських країнах, Індії та Туреччині. Майстри піци, які готують її сьогодні, дають волю фантазії та видозмінюють рецептуру. Тож у сучасних закладах громадського харчування вона переважно не має нічого спільного з давніми традиціями приготування. Перша справжня піцерія називається «Antica Pizzeria Port'Alba», там подають страви й досі.

Що ж являє собою піца?

Спираючись на історію, можна сказати, що піца – це свого роду багатонаціональна суміш смакових вподобань. Пізніше емігранти з Італії відкрили піцерію в Сполучених Штатах. Поступово бізнес, пов'язаний із індустрією швидкого харчування, став настільки популярним, що зараз кожен може додати щось своє та здивувати клієнтів нововведеннями. Традиційну італійську піцу замінила креативна піца, в якій є можливість власних композицій. Добре це чи погано – кожен вирішує для себе сам.

Важко стверджувати напевно, до якої категорії все ж таки належить піца. Її легко можна побачити в меню вишуканих ресторанів, але також страву може запропонувати заклад фаст-фуду. Є думка, що її регулярне споживання не тільки не призводить до збільшення ваги, але позитивно впливає на роботу нашого тіла. Чи можемо ми тоді віднести страву до групи здорового харчування?

Секрет добре приготованої піци полягає у вдалому виборі інгредієнтів: борошно спеціального помелу, оливкова олія та томатний соус, приготований зі свіжих помідорів, – все це є основою, класичною базою для успішних страв. Тож природний відбір і висока якість продукції сприяють тому, що споживання піци дає певний ефект. Відтак якщо регулярно споживати її, це суттєво не вплине на нашу вагу, а також забезпечить організм необхідними вітамінами та мікроелементами (переважно у вигляді свіжих овочів).




Додати коментарі:
Ім’я

E-mail

Домашня сторінка

sty02 sty12 sty01 sty13 sty08 sty07 sty09 sty05 sty00 sty06 



pgt 0.56858 сек. / запитів: 7 / sitemap / Copyright © "Вечiрня газета" 2001-2015
Всі матеріали, розміщенні на сайті "Вечірня газета", є власністю сайту.
Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання (hyperlink) на www.vechirka.com.ua