МЕНЮ










6 лютий 2021 - 10:50

Готуємо швидко та просто


(за книгами Лесі Кравецької)



Україна здавна славиться своєю національною кухнею – одним з головних надбань обдарованого, працьовитого і щедрого українського народу. Чого тільки вартують назви страв! Що ж за ласощі криються за не зрозумілими багатьом людям словами «путря», «таратута», «щучина», «дзяма», «бігус», «пченя», «шпундра», «верещака», «крученики», «завиванці», «вергуни», «січеники, «крупники», «шулики»?

Сипати такими екзотичними словами можна досить довго, але що ж являють собою ці страви? Описати їх не так просто, якщо не скушувати на смак. Проте є одна умова: якщо ви дуже стежите за своєю фігурою – краще за український стіл не сідайте, бо, скуштувавши один раз ці кулінарні шедеври, від столу не зможете відійти.

Не раз ті чи інші страви української кухні згадувались у найвидатніших творах світової літератури. Наприклад, легендарний детектив усіх часів і народів Шерлок Ґолмс в оповіданнях Конан Дойла «зволив» їсти саме котлету по-київськи! А українські застілля, описані Гоголем у «Вечорах на хуторі біля Диканьки», просто вражають. Що й казати, наш народ розуміється на їжі та гостинності.

З багатством та різноманітністю страв української кухні ознайомлює нас видатний письменник, знавець народного побуту Іван Котляревський у безсмертній поемі «Енеїда»:

«Тут їли рознії потрави,
І все з полив'яних мисок,
І самі гарниї приправи
З нових кленових тарілок:
Свинячу голову до хріну
І локшину на переміну,
Потім з підлевою індик;
На закуску куліш і кашу,
Лемішку, зубці, путрю, квашу
І з маком медовий шулик».

Традиційні страви української кухні у світі знають і люблять. А якщо заглибитися в кулінарні традиції, то знайдуться такі назви і рецепти, які вас приємно здивують.

До вашої уваги пропонуємо низку видань Лесі Кравецької – відомої блогерки під ніком Medunya, фуд-фотографа, авторки популярних кулінарних книг, завдяки яким багато людей навчилося готувати страви української кухні. Вона посідає перше місце в рейтингу користувачів сайту рецептів Cookorama і є кулінарним експертом порталу Na Proby. За фахом пані Леся – біолог. У 1993 році закінчила Львівський університет імені Івана Франка. Кулінарний стаж блогерки – понад 30 років.

Цікавинка з життя авторки. У дитинстві маленьку Лесю найбільше вабила випічка. Першою стравою, яку дівчинка приготувала власноруч, було печиво «Оленячі ріжки». Кулінарна спроба, якою третьокласниця здивувала батьків, виявилася досить вдалою.

Ставши дорослою, Леся Кравецька захопилася збором та популяризацією старовинних рецептів української, зокрема галицької кухні, завдяки чому стала відомою. У своїх книгах авторка ділиться також цікавими власними кулінарними експериментами та авторськими рецептами, доповненими яскравими фото. Книги адресовані широкій аудиторії – від початківців до вправних господинь.

Однією з відомих книг письменниці є Сучасна українська кухня з Лесею Кравецькою. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2019. – 191 с. : фото. Ми звикли до того, що традиційна українська кухня – борщ, вареники, сало – незмінна. Проте зі звичних для українців продуктів можна зробити неймовірні страви, завдяки яким традиційна сімейна вечеря перетвориться на цікаву гастрономічну пригоду. Авторка зібрала близько 200 найкращих рецептів сучасної української кухні. Приготувати домашню смакоту з простих та доступних інгредієнтів допоможуть покрокові рецепти, а оригінальні фотографії підкажуть вам, як краще оформити ту чи іншу страву: борщ з білими грибами на вишневому соку; цибулівку з курячою грудкою в горіховій паніровці; крученики з чорносливом і горіхами; сирно-м’ясну запіканку; картопляні кошички з грибами; пиріг з курячими сердечками; сирну бабку з бананами та багато інших перших та других страв, різноманітних закусок, десертів та випічки.

Українська національна кухня багата стравами, приготуванням яких за традицією відзначають народні та релігійні свята, ці страви мають обрядове значення. Святвечір, Різдво, Масниця, Великдень, Медовий, Яблучний та Горіховий Спас – споконвіку наші предки готували особливі страви для цих традиційних торжеств. Святкове застілля – справжнє мистецтво. Досвідчені господині й господарі завжди готуються до нього заздалегідь: підбирають святкові рецепти, адже для них святковий стіл – спосіб продемонструвати кулінарні здібності, вміння гарно прикрасити і подати страву, оригінально і зі смаком сервірувати стіл. У книжці: Кравецька, Леся. Україна від свята до свята. Найкращі страви вправних господинь / Леся Кравецька. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2018. – 126 с. : фото ви знайдете як традиційні, так і оригінальні рецепти страв і напоїв до будь-якого свята: різдвяна струцля, деруни з сиром (на Масницю), вергуни, медово-яблучні тістечка, м’яке яблучне печиво, мандрики з сиром (на свято Петра й Павла) та багато інших страв.

Майже кожна господиня, добираючи рецепти для домашнього меню, звертає увагу на сезонні овочі та фрукти, адже в пору свого достигання вони неймовірно смачні, соковиті та ароматні. Немає сумнівів, що «візитівкою» будь-якого сезону є певні продукти і страви. З настанням холодів хочеться гарячої і більш ситної їжі: густих супів на наваристих бульйонах та м’ясних страв; влітку – холодника з морозивом із білих грибів та страв із різноманітних ягід, яких цієї пори року дуже багато; восени ми куштуємо переважно овочеві страви, а навесні організм вимагає вітаміну С, тому налягаємо на цитрусові, а також згадуємо про переваги гострої і пряної їжі. Сезонні продукти не тільки корисні й смачні, вони ще й дешевші, а це важливо при раціональному господарюванні. Рецепти страв, наведені в книзі: Кравецька, Леся Любомирівна. Смачний рік на тарілці / Л. Л. Кравецька. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2019. – 96 с. : фото, розподілені по сезонах, щоб господиням було легше продумувати і складати щоденне меню.

Західноукраїнська кухня не перестає дивувати неперевершеними кулінарними шедеврами, а пізнати чудовий смак незвичайних страв можливо, якщо їх приготувати та скуштувати.

З найпопулярнішими кулінарними рецептами Західної України знайомить наступне видання: Кравецька, Олеся. Святкові страви Західної України / О. Кравецька ; ред. Н. О. Міщенко. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2019. – 96 с. : фотоколаж. Ця кухня проста і в той же час досить оригінальна. Чого вартий тільки «гуцульський банош» – висококалорійне блюдо, основою якого є кукурудзяна каша, приготована на вершках або воді зі сметаною і приправлена шкварками, бринзою і грибами, або «грибна юшка» – відвар з білих грибів на курячому бульйоні з додаванням зелені та домашньої локшини. З випічки найбільшою популярністю користуються книші, які віддалено за рецептурою нагадують сирники. Також у книзі багато різноманітних рецептів приготування пляцок – це може бути як торт, так і невисокий пиріг, який зазвичай подається не цілим, а нарізаним на шматочки.

Значення овочів і фруктів у раціоні людини величезне, але, на жаль, більшість із них не може зберігатися тривалий час у свіжому вигляді. Для того, щоб продовжити термін споживання овочів і фруктів, а також щоб приготувати з них страви з «цікавими» смаковими якостями, їх консервують, маринують, варять варення, повидло, джеми, готують різноманітні желе, пюре тощо. Рецепти, зібрані в книжці: Кравецька, Леся Любомирівна. Цікаві заготовки на весь рік / Л. Л. Кравецька. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2019. – 91 с. : фото, – не просто способи консервації, а справжні шедеври в цікавих інтерпретаціях від авторки. Спробуйте приготувати смугасте яблучне повидло, абрикоси половинками з мигдалем у ванільному желе, джем із лісових суниць з білим шоколадом, маринований гарбуз у вигляді зірочок, карамельні яблучні скибочки з лимоном та ін. А як щодо томатів, маринованих з калиною, маринованих огірків зі смородиною та базиліком, помідорів «чері» з чорнобривцями, соуса до м’яса із червоних порічок і смородини? Незвично? Спробуйте ці рецепти, – і ви не пожалкуєте. Отже, смачного вам і вашим гостям!

З цими та іншими виданнями можна ознайомитись у відділі документів з економічних, технічних та природничих наук обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І. Чижевського.

Наталія РАКУЛЕНКО,
головний бібліотекар відділу документів з економічних,
технічних та природничих наук ОУНБ ім. Д.І. Чижевського



Додати коментарі:
Ім’я

E-mail

Домашня сторінка

sty02 sty12 sty01 sty13 sty08 sty07 sty09 sty05 sty00 sty06 



pgt 0.40214 сек. / запитів: 7 / sitemap / Copyright © "Вечiрня газета" 2001-2015
Всі матеріали, розміщенні на сайті "Вечірня газета", є власністю сайту.
Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання (hyperlink) на www.vechirka.com.ua