МЕНЮ










31 травень 2016 - 15:54

Гриби тільки вилізли, а ними вже почали труїтися


У травні на Кіровоградщині п’ятеро жителів захворіли на ботулізм та двоє людей отруїлися грибами.
Тепла погода з дощами сприяє появі і перших дикорослих грибів. І вже – перший випадок отруєння. У селищі Власівці Світловодського району двоє місцевих мешканців назбирали грибів у лісосмузі. Гриби, за їхніми словами, були схожі на печериці та рядовки. Власівці приготували їх, пообідали. Через дві години чоловіку та жінці стало зле, «швидка допомога» доставила їх до Світловодської центральної районної лікарні. Стан постраждалих розцінювався як важкий, їм була надана перша медична допомога, але через складне фінансове становище потерпілі самовільно залишили медичний заклад, не долікувавшись.
До слова, навіть неотруйні гриби можуть нашкодити організму, викликавши загострення захворювань шлунково-кишкового тракту. Так, жителька Кіровоградського району через кілька годин після вживання сморчків відчула нездужання. У лікувальному закладі, куди звернулася жінка, їй був встановлений діагноз: загострення хронічного гастродуоденіту. Хвора пройшла відповідне лікування за місцем проживання.
А ось п’ятеро осіб постраждали від любові до консервованої та в’яленої риби. Так, дві жительки Світловодська після вживання в’яленої риби опинились на лікарняних ліжках. Жінки були в одній компанії, пригощались в’яленою рибою, придбаною на стихійному ринку в Полтавській області. У лікувальному закладі їм був встановлений діагноз «ботулізм».
А у Гайворонському районі на ботулізм захворіли брат і сестра, які разом із батьками ласували вдома рибною консервою домашнього виготовлення. Усі постраждалі пройшли курс стаціонарного лікування.
– Продукція домашнього виготовлення - копчена, в'ялена, консервована, а також придбана на стихійних ринках, що реалізується приватними особами, становить високий ризик для здоров¢я людини, а при діагнозі ботулізм – і для життя, – нагалада лікар з гігієни харчування Кіровоградського обласного лабораторного центру Держсанепідслужби України Олена Черненко. –У домашніх умовах практично неможливо при приготуванні м’ясних та рибних консервів дотриматися технології. Щодо грибів, то нерідко ними труяться навіть ті, хто вважає себе досвідченим грибником. Між іншим, харчова цінність грибів невелика. Тому не наражайте себе на небезпеку, збираючись поласувати грибною стравою.



Додати коментарі:
Ім’я

E-mail

Домашня сторінка

sty02 sty12 sty01 sty13 sty08 sty07 sty09 sty05 sty00 sty06 



pgt 0.38856 сек. / запитів: 7 / sitemap / Copyright © "Вечiрня газета" 2001-2015
Всі матеріали, розміщенні на сайті "Вечірня газета", є власністю сайту.
Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання (hyperlink) на www.vechirka.com.ua