МЕНЮ










18 лютий 2011 - 11:53

ЙОДНА НЕДОСТАТНІСТЬ – ПРИХОВАНИЙ ГОЛОД


– Йод необхідний для нормального розвитку та функціонування мозку людини і її нервової системи, – каже лікар з гігієни харчування Кіровоградської міської санітарно-епідеміологічної станції Наталія Бойченко. – Особливо чутливим до дефіциту йоду є мозок плоду дитини та малюків до трьох років життя. Нестача його в організмі майбутньої матері може спричинити незворотну втрату розумових здібностей дитини на 10-15 відсотків, а при значному йододефіциті призвести до кретинізму малюка.

Нестача йоду в організмі може викликати такі захворювання, як епідемічний зоб, гапотериоз, кретинізм, глухонімота, косоокість, спастичний параліч, безплідність, викидні у вагітних, нанізм (карликовість). Але захворювання, пов’язані з дефіцитом йоду, розвиваються поступово, тривалий час, залишаючись непоміченими. Недарма йодний дефіцит називають прихованим голодом. Тому навіть якщо в даний момент у людини немає клінічних проявів йододефіцитних захворювань, але вона мешкає в йододефіцитному регіоні, необхідна профілактика — щоб уникнути негативних наслідків у майбутньому. Хочу наголосити, що дефіцит йоду особливо небезпечний для вагітних жінок, жінок дітородного віку, дітей і підлітків.

Важливо, щоб йод у дуже малих кількостях надходив до організму людини щоденно. В організмі його міститься 15–20 міліграмів. До 90 відсотків цього мікроелементу людина отримує з їжею і лише незначну кількість – з водою та повітрям.

Медики звертають увагу, що існують три види йодної профілактики: масовий, груповий та індивідуальний.

Для масової профілактики йодом збагачують основні продукти харчування, зокрема сіль.

Середньодобове споживання такої солі – п’ять-десять грамів.

– Але йод легко випаровується, тому, по-перше, термін придатності такої солі не перевищує трьох місяців, – наголошує Наталія Владленівна. – По-друге, йодована сіль повинна бути запакована в непрозорий поліетиленовий пакет або фольгу, зберігати її треба в щільно закритій посудині. По-третє, солити їжу потрібно після її приготування, тому що при високій температурі йод швидко випаровується. Багатими на йод є такі продукти, як риба, морська капуста, хурма, солодкий перець, фейхоа. Але, наприклад, рибу потрібно варити, а не смажити. А от звичайні капуста й редька, навпаки, вимивають йод з організму. Тому лікарі не схвалюють популярну останнім часом капустяну дієту. Але щоб організм засвоїв необхідний мінерал – йод, повинен бути здоровим шлунково-кишковий тракт. Коліти, гастрити, дуоденіти та інші такі захворювання порушують усмоктуваність кишечнику. Тоді скільки не вживай багатих йодом продуктів – усе буде проходити повз пункт призначення.

Групова профілактика йододефіциту передбачає застосування препаратів йоду в організованих колективах – дитячих садках, школах, спеціалізованих дитячих закладах. Індивідуальну профілактику проводять серед неорганізованого населення та за спеціальними медичними показниками.

Щоб діти народилися здоровими, профілактику треба починати ще на етапі планування вагітності. Міжнародні експерти рекомендують підвищити профілактичну дозу йоду майбутньої матері до рівня вагітної жінки ще за місяць до запланованого зачаття. Дотація йоду необхідна протягом усієї вагітності, оскільки від цього залежить, як нормальне становлення функції й структури щитовидної залози плоду, так і формування нервової системи й інтелекту дитину. Якщо порушення в інтелектуальній сфері виникають на етапі внутрішньоутробного розвитку, їх неможливо виправити після народження дитини. Під час першого року життя дитина отримує йод із молоком матері, тому йодну профілактику треба проводити жінці, що годує. Якщо дитину годують штучно, варто звернути увагу на наявність йоду в суміші. Звичайно, адаптовані суміші для годування маляти вже містять профілактичну дозу цього мікроелементу. Коли малюк починає їсти звичайну їжу, йод у його організм надходить безпосередньо з їжею або водою. Дотацію йоду можна здійснювати з допомогою постійного використання йодованої солі й регулярного приготування страв із морських продуктів. Якщо ж у раціоні багато напівфабрикатів, ковбас, дитина не одержить необхідної кількості цього життєво важливого мікроелементу. Заповнити дефіцит можна суворо дозованими препаратами калію йодиду.

Для дорослих єдиним способом запобігання йодного дефіциту є регулярне й правильне споживання йодованої солі та продуктів, що містять велику кількість йоду. Якщо у вас виникли симптоми йодного дефіциту, необхідно звернутися до лікаря, обстежитися й пройти курс лікування (мінімальний ефективний термін – 6 місяців).

Оксана ВЕРСТЮК



Додати коментарі:
Ім’я

E-mail

Домашня сторінка

sty02 sty12 sty01 sty13 sty08 sty07 sty09 sty05 sty00 sty06 



pgt 0.51812 сек. / запитів: 7 / sitemap / Copyright © "Вечiрня газета" 2001-2015
Всі матеріали, розміщенні на сайті "Вечірня газета", є власністю сайту.
Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання (hyperlink) на www.vechirka.com.ua