МЕНЮ










12 серпень 2016 - 13:59

Кавуни зі спецефектами


Кавуни на ринках Кропивницького з’явилися ще на початку липня, однак спочатку не користувалися великим попитом через високу ціну. Багато хто, до того ж, побоювався, що у них є нітрати, адже в липні на баштанах кавуни ще не дозрілі – явно їх або вирощують в теплицях, або прискорюють їх дозрівання з допомогою великої кількості добрив чи вприскування “хімії”.
Та коли вартість кавунів упала до 3 – 6 гривень за кілограм, люди почали їх купувати. Проте “нітратні” кавуни трапляються і зараз. Тільки за останніх кілька днів серед знайомих працівників нашої редакції “нітратними” кавунами отруїлося п’ятеро. До лікарні ніхто з них не звертався, проте вони почувалися доволі зле. Симптоми у всіх схожі: спазматичний біль у шлунку – в епігастральній ділянці, підвищення температури тіла, ломота в суглобах, м’язах, слабкість, головний біль, нудота. Навіть нефахівець зрозуміє, що це симптоми не банального отруєння, а інтоксикації, що може бути викликана вживанням продуктів із надмірним вмістом якихось хімічних речовин.
Лікарі кажуть, що достиглі природним способом кавуни на наших ринках з’являться лише у двадцятих числах серпня. Слід врахувати і те, що погода на початку літа в Україні була дощова, тож кавуни почали дозрівати навіть пізніше, ніж зазвичай. А ще споживачі звертають увагу на те, що більшість кавунів – занадто великі, найбільші – вагою до 25 кілограмів. Це теж насторожує. Та й їсти їх незручно. Після того, як кавун розрізали, він дуже швидко псується навіть у холодильнику. А купувати відразу розрізаний плід – тим більше небезпечно, адже не відомо, скільки він так пролежав під сонцем.
Хоча заради справедливості слід зазначити, що, за даними українських медиків, перевищення вмісту нітратів у кавунах нинішнього року вони виявляють рідше. А ось із динями справа значно гірша – в багатьох плодах рівень нітратів перевищує норму утричі.
Як же розпізнати “нітратний” кавун? Стовідсоткову гарантію дасть лише лабораторний аналіз. Але є й певні візуальні ознаки, на які радять звертати увагу фахівці. Уважно придивіться до плоду: в “нітратного” кавуна м`якоть інтенсивно червоного кольору з легким фіолетовим відтінком, а волокна, які йдуть від серцевини до шкірки, – не білі, як у хороших кавунів, а жовтуваті. Якщо ви розітрете шматочок кавуна в склянці води, вона повинна просто помутніти. Це означає, що плід якісний. Якщо вода почервоніла або порозовіла – перед вами ягода, “перегодована” нітратами. Розріжте кавун, огляньте зріз: у шкідливого поверхня зрізу гладка, у хорошого – крупинчаста. Насторожити має і біле насіння – є вірогідність, що кавун достиг неприродним шляхом.
Пам’ятайте, що найбільша кількість нітратів концентрується у шкірці і за три сантиметри від неї. Тому людям, які страждають від кишково-шлункових захворювань або мають хвору печінку, а також маленьким дітям лікарі радять їсти тільки серединку – в ній нітратів удвічі або навіть втричі менше. Не купуйте кавуни вздовж трас, на стихійних ринках, плоди пошкоджені чи розрізані. Перед вживанням ошпарте кавун окропом, добре помийте. Не залишайте недоїдений кавун у теплі, намагайтеся його з’їсти за один – два дні. Якщо все ж отруїлися, відразу звертайтеся до лікаря (отруєння нітратами дуже небезпечне). На першому етапі можна промити шлунок розчином марганцю та прийняти абсорбенти. Більше пийте рідини, яка виведе токсини з вашого організму.



Додати коментарі:
Ім’я

E-mail

Домашня сторінка

sty02 sty12 sty01 sty13 sty08 sty07 sty09 sty05 sty00 sty06 



pgt 0.47905 сек. / запитів: 7 / sitemap / Copyright © "Вечiрня газета" 2001-2015
Всі матеріали, розміщенні на сайті "Вечірня газета", є власністю сайту.
Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання (hyperlink) на www.vechirka.com.ua