МЕНЮ










22 грудень 2011 - 14:42

На Кіровоградщині чоловік помер від ботулізму


Відразу два випадки захворювання на ботулізм зареєстровано днями в Кіровоградській області – занедужали мешканці Кіровограда та села Михайлівки Олександрівського району. Останній помер у лікарні. Про це повідомили фахівці Кіровоградської обласної санепідстанції.

Двадцятирічний житель Кіровограда – студент, скуштував паштет з лівером та м’ясом свинини, який привіз від батьків із Рівненської області. Паштет вживали ще двоє друзів, але вони не постраждали. 66-річний житель Михайлівки, за припущеннями лікарів, захворів, з’ївши овочеві консерви домашнього приготування. Чоловік помер в інфекційному відділенні Олександрівської центральної районної лікарі через кілька годин після госпіталізації. Лікарі ввели протиботуліністичну сироватку, але стан хворого був настільки тяжким, що врятувати його не вдалося. Фахівці Кіровоградської обласної санепідстанції поінформували Рівненську СЕС щодо можливої загрози виникнення нових випадків ботулізму серед родини постраждалого студента, у селі Михайлівці в будинку померлого чоловіка овочевої консерви не знайдено, із сусідами проведена роз’яснювальна робота щодо небезпеки вживання консервів домашнього приготування, симптомів захворювання й таке інше.

Завідуюча відділенням гігієни харчування Кіровоградської обласної санепідстанції Олена Черненко нагадала, що ботулізм – це гостра інфекційна хвороба, яка виникає під дією специфічного білкового нейротоксину, що продукується ботуліністичною паличкою. Особливістю збудника є гніздове розміщення його в продукті. Тому не факт, що всі особи, які вживали заражений токсином продукт, постраждають. Ботуліністична паличка розмножується у харчових продуктах за відсутності або малій кількості кисню, тобто в анаеробних умовах. Саме такі умови створюються при герметизації продуктів у консервних банках, а також в кишечнику сонної риби і тварин після забою, всередині ковбас, окостів та інших продуктів.

Типовими симптомами ботулізму є порушення зору, «двоїння» в очах, поява «сітки» перед очима, порушення сну, головний біль, відчуття спраги. Суворе дотримання технологічних і санітарних правил при консервуванні, за необхідності додаткова термічна обробка після відкриття консерви – тільки це може гарантувати, що ви не захворієте.



Додати коментарі:
Ім’я

E-mail

Домашня сторінка

sty02 sty12 sty01 sty13 sty08 sty07 sty09 sty05 sty00 sty06 



pgt 0.37185 сек. / запитів: 7 / sitemap / Copyright © "Вечiрня газета" 2001-2015
Всі матеріали, розміщенні на сайті "Вечірня газета", є власністю сайту.
Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання (hyperlink) на www.vechirka.com.ua