МЕНЮ










19 серпень 2011 - 11:26

Прийшов спас, тримай рукавиці про запас


Сьогодні – Другий Спас

Для віруючих це одне із найбільших християнських свят – Преображення Господнє. Вшановування його встановлене ще у IV столітті на честь події, описаної у Євангелії, коли Ісус Христос і троє його улюблених учнів – Петро, Іаков та Іоанн – піднялися на високу гору Фавор, і під час молитви апостоли побачили, що їхній учитель преобразився: його обличчя почало світитися, неначе сонце, а одяг його став білим. І пролунав тоді голос Бога з неба: "Це є Син мій улюблений, слухайте його у всьому, слідуйте за ним». Разом з Христом, осяяні неземним світлом, у небо піднялися пророки Ілля та Мойсей і розмовляли з Христом…

Тепер апостоли уже не сумнівалися в божественній суті Христа – вони на власні очі побачили неземний лик свого земного учителя. Згідно з євангеліями, ця подія відбулася в лютому, за 40 днів до Пасхи, але святкування її було перенесено на 19 серпня, аби воно не припадало на дні Великого посту. Почали святкувати Преображення Господнє в Палестині у ІV столітті, коли імператриця Єлена збудувала на горі Фавор храм на честь Преображення. На Русь свято Преображення прийшло разом з християнством.

У народі його називають Другим, або Яблучним Спасом, бо припадає він на пору дозрілих яблук. Цього дня в церкві освячують яблука, воду, плоди садів, мед та хліб, якими пригощають знедолених та бідняків… Народна мудрість каже про це так: на Другого Спаса і убогий яблучко з’їсть. Меду він уже скуштував на Медовий Спас (на Маковія), коли православна церква відзначала свято Вшанування Хреста Господнього…

Найбільше чекали освячення саме яблук, адже до цього дня їх не їли. Особливо це стосувалося жінок, у яких померли діти, та дівчат, котрі залишилися без матерів. Вважалося, що цього дня на тому світі Пречиста Діва роздає діткам золоті яблука, але їх не одержують ті діти, матері яких згрішили і їли яблука до Спаса.

Повернувшись із церкви, люди спочатку їли яблука та мед, запиваючи виноградним або яблучним вином, а потім – інші святкові пісні страви, дозволялося скуштувати й рибки…

Пропонуємо приготувати на Спаса медові яблука

Інгредієнти:
– 5 великих яблук;
– 3 столові ложки меду;
– 3 столові ложки коньяку;
– пів чайної ложки кориці;
– чайна ложка масла.

Приготування:
1. Розігріваємо духовку до 200 градусів.
2. У яблук акуратно вирізаємо серцевину, щоб отвір був тільки зверху.
3. Окремо змішуємо мед, коньяк і корицю.
4. Заливаємо суміш у кожне яблуко.
5. Викладаємо яблука на деко, змащене маслом.
6. Запікаємо яблука в духовці 15-20 хвилин.



Додати коментарі:
Ім’я

E-mail

Домашня сторінка

sty02 sty12 sty01 sty13 sty08 sty07 sty09 sty05 sty00 sty06 



pgt 0.42741 сек. / запитів: 7 / sitemap / Copyright © "Вечiрня газета" 2001-2015
Всі матеріали, розміщенні на сайті "Вечірня газета", є власністю сайту.
Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання (hyperlink) на www.vechirka.com.ua