МЕНЮ










10 травень 2017 - 08:07
Ранні овочі: користь і небезпека

Аби ранні овочі не завдали шкоди, слід дотримуватись правил при їх купівлі, зберіганні та споживанні.
1. Купуйте овочі та зелень у супермаркетах та на великих базарах. Роботу супермаркетів перевіряє санітарно-епідеміологічна служба, а до складу великих ринків входить акредитована лабораторія.
2. Відмовтесь від овочів з пошкодженнями, тому що в них зростає кількість біохімічних процесів з утворенням нітратів.
3. Накопичення нітратів відбувається і при тривалому зберіганні. В ідеалі від моменту збору овочів та зелені до використання покупцем повинно пройти не більше трьох діб (при зберіганні у вакуумній упаковці — 5 днів). Якщо термін використання не вказано, орієнтуйтесь на зовнішній вигляд — за три дні зів’яти огірок не зможе.
4. Овочі та зелень з надлишковим вмістом нітратів мають специфічний запах металу. Відсутність будь-якого аромату теж має насторожити. Це може свідчити про те, що вони росли на більших дозах добрив. Овочі повинні мати невеликий специфічний аромат. Тому розмір овочів і зелені не повинен дуже відрізнятись від того, який вони мають у сезон. Зверніть увагу також і на колір. Він повинен бути рівномірним, хоча і не таким насиченим, як улітку.
5. Ретельно мийте кожен овоч під проточною водою. Замочуйте овочі та зелень перед споживанням у холодній воді, у двох водах по 15 хвилин. Так можна зменшите концентрацію нітратів ще на 25 %. Після того як помиєте овочі та зелень, бажано обдати їх окропом.
6. Овочі по-різному накопичують нітрати. Зазвичай, їх найбільше у листі салату, буряках, кропі, петрушці, шпинаті, редисці та зеленій цибулі. На другому місці — цвітна капуста, кабачки, ріпа, редька, білоголова капуста, хрін, морква та огірки. І зовсім мало в брюсельській капусті, горосі, квасолі, солодкому перці, картоплі, помідорах і ріпчастій цибулі. У картоплі, огірків, кабачків та буряка потрібно зрізати верхню шкірку.
7. Не їжте ранні овочі натще та не робіть страву з несезонних продуктів основним. Безпечна доза нітратів на добу — 5 мг на кг ваги людини.
8. Для приготування страв не використовуйте алюмінієвий посуд.
9. Сік овочів та фруктів використовуйте одразу після приготування;
10. Нітрати і нітрити в харчах здатні нейтралізувати аскорбінова кислота та вітамін Е.
11. Допустимі норми нітратів в овочах та зелені (мг/кг): цибуля жовта — 80; цибуля зелена — 800, морква — 400, солодкий перець — 200, петрушка, кріп — 1500, помідор тепличний — 300, капуста — 900, картопля — 250, буряк — 1 400, редька — 1 200, огірок тепличний — 400, кабачок — 400.
Нітрати постійно є в організмі людини. І навіть якщо раціон повністю звільнити від нітратів, то сліди цих з'єднань все одно виявлятимуть. І в цьому немає нічого страшного. Небезпека виникає тоді, коли є надлишок цих речовин. У кишково-шлунковому тракті під впливом мікрофлори нітрати перетворюються на більш небезпечні нітрити. Їх отруйна дія перевищує нітрати у 30 разів. Вони найбільш небезпечні для хворих на астму, емфізему та для людей із захворюваннями серцево-судинної системи, бо збільшують кисневе голодування тканин.
Якщо з’їсти овочі або зелень з надлишковим вмістом нітратів, то можуть виникнути симптоми гострого отруєння: нудота, блювання, діарея, зниження артеріального тиску, загальна слабкість тощо. Особливо небезпечними високі дози нітратів є для дітей.
Пам’ятайте! Технологічне оброблення рослинної продукції сприяє зменшенню в ній нітратів. Промивання та механічне очищення овочів знижує вміст нітратів на 3–10 %, вимочування — на 20–30 %, варіння — на 20–80 %, смаження — лише на 10 %, квашення, консервування та маринування — на 50–70 %.
НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області



Додати коментарі:
Ім’я

E-mail

Домашня сторінка

sty02 sty12 sty01 sty13 sty08 sty07 sty09 sty05 sty00 sty06 



pgt 0.69096 сек. / запитів: 7 / sitemap / Copyright © "Вечiрня газета" 2001-2015
Всі матеріали, розміщенні на сайті "Вечірня газета", є власністю сайту.
Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання (hyperlink) на www.vechirka.com.ua