МЕНЮ










11 лютий 2011 - 10:52

СТИХІЙНИЙ РИНОК: НЕБЕЗПЕЧНО ДЛЯ ЖИТТЯ


У Кіровограді – розгалужена мережа лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи, які й зай- маються безпосередньо визначенням якості продуктів тваринного і рослинного походження. Такі лабораторії знаходяться на кожному постійно діючому агропродовольчому ринку, там працюють кваліфіковані фахівці, є необхдідне обладнання, реактиви. Жоден вид продукції не проходить повз їхню увагу і піддається повному спектру аналізів. На ринках "Центральний", "Колгоспний", "Черемушки", "Овочевий", "Жемчуг", "Новомиколаївські ряди", "Привокзальний" лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи функціонують давно, тут на прилавках завжди можна придбати якісні, і що – найголовніше, безпечні продукти. Та, на превеликий жаль, в нашому місті існують і несанк- ціоновані, так звані стихійні базари, що без будь-якого дозволу розташовуються на вулицях, зупинках, біля кіосків і таке інше. Продукти розкладають просто неба на папері, газетах, причому торгують ними без будь-якого контролю чи огляду.

Чим же небезпечні продукти, придбані у стихійних торговельників? У першу чергу тим, що вони можуть бути заражені збудниками тих чи інших інфекційних або інвазійних хвороб, бути несвіжими, містити шкідливі хімічні речовини.

Так, з’ївши шмат свинини, придбаний на стихійному базарі, ви ризикуєте захворіти сальмонельозом, заразитися гельмінтозами, яловичини – сибіркою, правцем, сальмонельозом, бруцельозом, туберкульозом. З молоком і молочною продукцією можете "отримати" вірус лейкозу, паличку того ж туберкульозу , бруцельозу , кишкову паличку. Приготували страву із тушки курки чи качки, кроля, риби, придбаної на несанкціонованому ринку? Скоріше за все, матимите справу з харчовими токсикоінфекціями, умовно патогенною мікрофлорою, коками, сальмонелами, які стійкі у зовнішньому середовищі. Шкаралупа яєць, як правило, заселена збудником пастерельозу, сальмонельозу , банальною мікрофлорою, яка швидко пристосовується до сприйнятливих умов в організмі людини, стає патогенною і викликає захворювання. Про домашні вироби – кров’янку, салтисони, ковбаси – годі вже й казати. А мед часто фальсифікують, внаслідок чого він може викликати хвороби кишечнику. Рослинні продукти у несанкціонованих місцях торгівлі контаміновані яйцями гельмінтів і можуть стати джерелом постійного зараження всієї вашої родини. Крім того, велику небезпеку становлять нітрати, нітрити, радіонуклеїди, якими, трапляється, “нафаршировані” рослинні продукти, і купувати їх без аналізу на ці показники на стихійних ринках – значить, отруїтися.

До того ж, особи які торгують на таких несанкціонованих базарах, як правило, не проходять медичний огляд, не мають санітарних книжок. Сьогодні ви придбали у "стихійника", наприклад, курку, ввечері отруїлися стравою з неї, а завтра того "стихійника" уже і слід простиг – не буде навіть з кого спитати за завдану вам шкоду.

Крім того, торгівля харчовими продуктами в недозволених місцях впливає і на епідеміологічну ситуацію в місті, створює передумови для спалаху таких спільних для людей і тварин хвороб, як сибірка, лейкоз, бруцельоз, туберкульоз і навіть сказ.

Відповідні служби докладають усіх зусиль для того, аби викоренити стихійну торгівлю, однак і ви повинні усвідомлювати: попит породжує пропозицію. Тож, купуючи у стихійних торговельників будь-яку продукцію, спочатку подумайте про своє здоров’я, здоров’я своїх рідних та близьких, пам’ятайте, що ці товари не підлягають аналізу ні на якість, ні на наявність збудників тих чи інших хвороб, ні на дотримання терміну придатності, умов реалізації й таке інше.

Ігор ПОПОВ,
начальник управління ветеринарної медицини в місті Кіровограді



Додати коментарі:
Ім’я

E-mail

Домашня сторінка

sty02 sty12 sty01 sty13 sty08 sty07 sty09 sty05 sty00 sty06 



pgt 0.41735 сек. / запитів: 7 / sitemap / Copyright © "Вечiрня газета" 2001-2015
Всі матеріали, розміщенні на сайті "Вечірня газета", є власністю сайту.
Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання (hyperlink) на www.vechirka.com.ua