МЕНЮ










31 березень 2017 - 14:36

Велика не лише за прізвищем, а й душею


Вона майстерно готує різноманітні страви за авторськими рецептами, гарно вміє їх оформляти та серверувати стіл. Захоплення кулінарією у кропивничанки Антоніни Великої – ще з дитинства.
Те, що вона і дійсно готує чудово, підтвердила і перемога на найкращу господиню Нової Балашівки під час святкування Масляної, А ще років двадцять тому саме їй довірили накривати на стіл для учасниць заходу «Найкращі жінки України», що проходив у Будинку вчителя в Києві.
– Я дуже люблю спілкуватись із людьми, – розповідає Антоніна Велика. – Стараюсь поділитись з людьми лише позитивними емоціями, життєвим досвідом, а якщо комусь цікаво – то й рецептами. Найбільше люблю дітей. Ще з юності мріяла про професію вихователя у дитячому садку. Поїхала навіть вступати до Олександрійського педагогічного училища. Склала всі екзамени на “п’ятірки”. А от зі співами не склалося – провалила іспит, не дав мені Бог слуху та голосу. Згодом вступила до технікуму, здобула професію плановика. Працювала на різних підприємствах. А на останньому місці роботи довелось працювати бухгалтером в їдальні. От тут мені й пригодились всі мої навички, які я перейняла від своєї мами. В їдальні часто проходили різноманітні святкування – дні народження, весілля тощо. Мене почали залучати до приготування, і тут вже мої таланти розкрились на повну. Мені так подобалось оформляти різноманітні страви, щоб людям подарувати святковий настрій, задоволення від споживання їжі!
У моїй родині приготування навіть звичайного обіду – завжди цілий ритуал. Так господарювала моя мама, цього й мене навчила. Обов’язково ми вбирались у чистий одяг. У накрохмалених фартушках, з гарним настроєм та світлими думками починали творити на кухні. Мама мене завжди вчила неформально підходити до приготування страв, щось вигадувати своє, чаклувати над оформленням страви. Тут моїй фантазії не було меж. Дуже любила випікати пасочки. Як я їх прикрашала! Словом, кулінарна справа мені дуже подобається, що згодилось у житті. Друзі полюбляють заходити до мене в гості. А рідним чогось смачненького приготувати – то святе. Інколи знайомі навіть запрошують приготувати щось на святковий стіл. І я роблю це із задоволенням
Завжди брала участь у різноманітних міських святкових заходів із кулінарним спрямуванням. Почувши, що у нас на Балашівці буде проводитись свято Масляної за підтримки депутатів міської ради Олександра Цертія та Юрія Гребенчука, вирішила обов’язково взяти участь. Встала рано-раненько, десь о третій годині. Почала придумувати, як оформити страву – був оголошений конкурс на оригінальний млинець. Я зробила два торти з млинців: один сиром перемазала, а в другий начинку з грибів додала. Прикрасила дуже гарно. Потім яблучка начинила сиром та родзинками, на них пов’язала “косиночки” з млинців, а із сиру сулугуні сплела кіски. Вийшли такі собі “матрьошки”. А ще на вишитий рушник поставила Наталку Полтавку із парубком-козаком. Зробила дідуха із сиру сулугуні.
Всім учасницям конкурсу видавали номери, ми прізвища свої не вказували. Ходила комісія – визначала, яка господиня найкраще представила млинці, серверувала стіл, як вміє гостей частувати. І я виявилась найкращою. Мені в урочистій обстановці вручили диплом та подарували сковорідку. Але особливе задоволення я отримала від того, як гості свята ласувала моїми млинцями. Особливо вразили три дівчинки-школярки, які постійно крутились біля мого столу. Я їх запросила, але сказала, що частувати будуть лише після підбиття підсумків. І діти дочекались. Як вони наминали моїх “матрьошок”! Це була найкраща подяка за всі мої старання.
Так вийшло, що те свято стало для мене намаганням відсторонитись від тяжких думок. Справа в тім, що у минулому році трагічно загинула моя 18-річна онучка Іринка. Це непоправна для мене втрата. Я стільки пережила! А потім вирішила, що всі добрі діла буду присвячувати її пам’яті. Так занурилась в улюблену для мене справу – кулінарію. І цю перемогу я присвятила саме моїй дівчинці. А те, що дітлахи дякували мені за смаколики, то я вважаю знаком з небес.
А потім, після Масляної, мене чекала визначна подія в нашій родині. Відразу після завершення свята я поспішала на весілля мого племінника Олександра Полуднєва, який від самого початку несе службу в зоні АТО. Він одружувався, а потім знову вирушав на війну. Тож мені так хотілося, щоб цей особливий день він надовго запам’ятав.
А коли я збиралась на конкурс, він мені сказав: “Тьотю Тоню, ви обов’язково переможете!” Так і сталось.
* * *
Антоніна Велика запропонувала нам кілька своїх рецептів, якими ми з радістю ділимося з нашими читачами.
Сирний рулет
500 г твердого сиру, 500 г курячого філе, 100 г чорносливу, 500 г майонезу, 5 яєць, 1 цибулина.
Твердий сир натерти на тертці, додати майонез та яйця
На противень постелити пергамент, розділити суміш на дві частини та випекти основу рулету.
Куряче філе помолоти на м’ясорубці, зробити фарш, додати дрібно порізані цибулю та чорнослив. Посолити, поперчити. Масу загорнути в рулети та випікати 40 хвилин.
Курка з апельсином
Тушка курки, 1 апельсин, 2 ложки меду, 1 пачка приправи для курячого м’яса, 50 г коньяку
Курку на ніч замаринувати у соусі: 2 ложки меду, 50 г коньяку, приправа.
Потім в середину тушки покласти скибочки одного апельсина, помістити в рукав і – в духовку на 40 хвилин.
Шинка “Світлофор”
500 г курячого філе, 3 солодих перці (червоний, зелений, жовтий), 25 г желатину, сіль, мелений перець, сухий часник
Філе дрібно порізати, посолити, поперчити, додати сухий часник.
Солодкий перець дрібно порізати і також додати у масу. Туди ж влити й розчинений у холодній воді желатин.
Дати постояти 20 хвилин. Потім загорнути в рукав. На піддон налити трохи води. Сформувати ковбаску і випікати 40 хвилин.
Записала Оксана ВЕРСТЮК



Додати коментарі:
Ім’я

E-mail

Домашня сторінка

sty02 sty12 sty01 sty13 sty08 sty07 sty09 sty05 sty00 sty06 



pgt 0.39074 сек. / запитів: 7 / sitemap / Copyright © "Вечiрня газета" 2001-2015
Всі матеріали, розміщенні на сайті "Вечірня газета", є власністю сайту.
Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання (hyperlink) на www.vechirka.com.ua