МЕНЮ










9 листопад 2010 - 16:25

Ветлікарі сіли за парти


На цей захід (організований з ініціативи проекту Міжнародної фінансової корпорації (IFC) «Безпечність харчової продукції в Україні» та за активної участі головного управління ветеринарної медицини області й облдержадміністрації) зібралося шістдесят ветлікарів з Кіровоградської, Херсонської та Запорізької областей. Відкрили семінар, а згодом спілкувалися з журналістами координатор проекту IFC «Безпечність харчової продукції в Україні» Катерина Онул, заступник голови ОДА Богдан Андрющенко та начальник головного управління ветеринарної медицини Кіровоградської області Олександр Москаленко.

Потреба у проведенні семінару постала у зв’язку з необхідністю підготовки ветеринарних лікарів до роботи на харчопереробних підприємствах, де запроваджено систему HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), що перекладається з англійської мови як «аналіз небезпечних чинників та критичних точок контролю». (У Кіровоградській області її поки що запроваджено лише на ВАТ «М’ясокомбінат «Ятрань»). Ця система грунтується на аналізі потенційних загроз для здоров’я людини при виготовленні харчів та дає змогу запобігати їм протягом усього виробничого процесу на підприємстві й поза його межами. Її впровадження на всіх підприємствах – виробниках харчової продукції в Україні має бути завершене до кінця 2012 року.

Розроблена ще у 1960-і роки американською космічною програмою NASA, система НАССР визнана однією з найефективніших у світі і є обов’язковою для харчових підприємств Європейського союзу та США. Вона підвищує ефективність харчового виробництва, економить витрати і сприяє зростанню продажів, накладається на харчове виробництво й завдяки структуруванню інформації та наведення порядку допомагає контролювати ризики, пов’язані із безпекою харчової продукції.

Раніше держава відповідала за безпеку харчової продукції, тому що володіла харчовими підприємствами. Відтоді змінилися форми власності, тому виникла потреба змінити систему контролю. Тож зараз в Україні, як і в усьому світі, відповідальним за безпеку харчової продукції має бути виробник, а держава повинна контролювати цей процес. Система НАССР – унікальний механізм, який дає змогу спростити державний контроль й одночасно стимулює розвиток підприємства, посилює його конкурентоспроможність і на внутрішньому, і на зовнішньому ринках. Через невідповідність підходів до контролю харчової безпеки (і на рівні держави, і на рівні підприємств) міжнародним вимогам українські виробники поки що не можуть скористатися перевагами членства України у Світовій організації торгівлі. Повсюдне запровадження HACCP стане не лише гарантією від потрапляння на внутрішній ринок неякісної харчової продукції, а й рушієм експорту українських продовольчих товарів на міжнародний ринок.



Додати коментарі:
Ім’я

E-mail

Домашня сторінка

sty02 sty12 sty01 sty13 sty08 sty07 sty09 sty05 sty00 sty06 



pgt 1.95199 сек. / запитів: 7 / sitemap / Copyright © "Вечiрня газета" 2001-2015
Всі матеріали, розміщенні на сайті "Вечірня газета", є власністю сайту.
Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання (hyperlink) на www.vechirka.com.ua