МЕНЮ










29 травень 2017 - 10:14
Харчові отруєння

З настанням тепла значно зростає вірогідність розповсюдження кишкових інфекцій. Для запобігання захворюванням громадян на гострі кишкові інфекції Міністерство охорони здоров’я рекомендує:
• Не купувати харчі на стихійних ринках або з рук приватних осіб. Не споживати продукти та напої із закінченим терміном зберігання.
• Не вживати харчів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості. Не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
• Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (рік, озер, підземних джерел, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі потрібно використовувати воду питну бутильовану або із централізованих джерел водопостачання.
Запам’ятайте:
• У туристичних походах для пиття та приготування їжі потрібно мати із собою запас питної води; для миття рук та посуду використовувати тільки профільтровану та проварену воду.
• При купівлі харчів і напоїв обов’язково потрібно звертати увагу на терміни та умови їх зберігання. Зберігати харчі слід тільки відповідно до зазначених на упаковці способу і терміну.
• При купівлі будь-якого продукту в торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.
• Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою; для споживання дітьми — обробити окропом. У подорож не можна брати продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кондитерські та інші вироби, що потребують охолодження при зберіганні).
• На відпочинку без організованого харчування не можна готувати багатокомпонентні страви, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо), а також продукти про запас. Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання — піддавати повторній термічній обробці. Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати дві години.
• При харчуванні в непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) слід уникати контакту продуктів з ґрунтом та піском. Перед приготуванням та вживанням їжі потрібно обов’язково мити руки з милом.
• Необхідно обов’язково мити руки після відвідування туалету. Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно відкритими пляжами.
• У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (пронос, блювання) слід терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Не займатись самолікуванням! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від колективу. При тяжкому стані хворого негайно викликати швидку медичну допомогу.
НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області



Додати коментарі:
Ім’я

E-mail

Домашня сторінка

sty02 sty12 sty01 sty13 sty08 sty07 sty09 sty05 sty00 sty06 



pgt 0.49281 сек. / запитів: 7 / sitemap / Copyright © "Вечiрня газета" 2001-2015
Всі матеріали, розміщенні на сайті "Вечірня газета", є власністю сайту.
Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання (hyperlink) на www.vechirka.com.ua