МЕНЮ










22 липень 2011 - 10:03

Хліб також «хворіє»


У спекотну пору року хлібобулочні вироби можуть «захворіти» на картопляну або, як її ще називають, «тягучу» хворобу.

Уражений мікроорганізмами м’якуш хліба робиться тягучим, гливким, виникає легкий запах гниючих фруктів. Потім м’якуш стає смердючим, липким, темним.

Хліб «хворіє» через розвиток у ньому картопляної палички, спори якої знаходяться на зерні та під час його помелу або із навколишнього середовища потрапляють у борошно. Ці спори здатні витримувати високу температуру. Під час випікання хліба вони зберігаються, а їх вегетативні форми своїми ферментами здатні розкладати м’якуш хліба.

– Найбільше уражується на цю хворобу саме пшеничний хліб за умови зберігання його у теплому приміщенні, як правило, у літні спекотні дні, – зазначає лікар з гігієни харчування Кіровоградської міської санепідстанції Наталія Бойченко. – А от житній хліб завдяки високій кислотності не уражується картопляною хворобою.

На щастя, цього року скарг від населення на низьку якість хлібобулочних виробів не надходило. Хоча у минулому році такі випадки мали місце. З метою запобігання виникнення картопляної хвороби спеціалісти санепідстанції проводять регулярні перевірки умов випікання хліба на виробництві, його зберігання та реалізації в торговельній мережі. Проводиться обробка технологічного обладнання, прилавків, полиць одновідсотковим розчином оцту. Але спровокувати розвиток картопляної хвороби хліба можна і вдома. Щоб цього не трапилось, при купівлі хліба в жодному разі не кладіть паляницю в сумку поруч з овочами, м’ясом, рибою, не загортайте хлібину у газету, оскільки вона з легкістю вбирає своєю поверхнею вологу, пил, запахи, друкарську фарбу, а також спори мікроорганізмів. Зберігати хліб варто у хлібницях, краще дерев’яних. Якщо хліб ще теплий, хлібницю потрібно залишити відкритою не деякий час. Місце зберігання хліба має добре провітрюватись, періодично протиратись тим же одновідсотковим розчином оцту.

Ви помітили, що хліб зробився «не таким», і виникають сумніви стосовно його якості? В жодному разі не їжте його, а зверніться із зразком до санепідстанції. Памятайте, що при вживанні великої кількості ураженого хліба можуть спостерігатися явища розладу шлунково-кишкового тракту й головний біль.



Додати коментарі:
Ім’я

E-mail

Домашня сторінка

sty02 sty12 sty01 sty13 sty08 sty07 sty09 sty05 sty00 sty06 



pgt 0.36137 сек. / запитів: 7 / sitemap / Copyright © "Вечiрня газета" 2001-2015
Всі матеріали, розміщенні на сайті "Вечірня газета", є власністю сайту.
Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання (hyperlink) на www.vechirka.com.ua