МЕНЮ










8 березень 2013 - 13:17

Як обирати квіти та продовжити їхнє життя


А як обирати свіжі квіти та довше зберегти їм життя?

У троянди

Бутон тугий, біля основи навіть твердий, напіврозпущений, а зовсім ще закритий може й не розпуститися до кінця. Листочки без плям. Добре, якщо є зовнішні, зеленкуваті (можуть бути навіть з ураженнями): вони служать своєрідною обгорткою та страждають першими, їх потім знімають. Чашелистики є найкращим показником свіжості. Якщо вони явно направлені уверх та міцно тримають форму бутона, то перед вами хороша троянда. Якщо дивляться донизу – квітка зберігається вже декілька днів. Найгірший варіант – опущені та притиснуті до стебла чашелистики.

У тюльпанів

Бутони ще нерозпущені – вони дозріють у вазі. При цьому резинки на бутоні бути не повинно. Пружне стебло. Зелене листя, без засохлих та потемнілих кінчиків.

У гвоздики

Тверда голівка з тугим та сухим листям, серединки не видно.
Чашелистики, які щільно обіймають бутон, "нерозтріскані" (коли квітка розпускається вони розходяться та опускаються донизу). Листя на стеблі вкриті світлим нальотом, вони неламкі та відігнуті донизу.

У лілій

Бутони закриті або знаходяться у напіврозпущеному стані, на тичинках пилку немає. Сильний аромат.

У хризантем

Багато зеленого листя (якщо квітка застаріла, листя підгниває та його зрізають). Серединка квітки без гнилі. Міцне листя (хризантему треба обов’язково потрусити, у старій частині листя опаде).

У гербер

Тверда ніжка. Якщо натиснути на неї – вона не повинна виділяти слизу. Немає скотча чи плівки на ніжці біля основи голівки квітки (так хитрі продавці її підтримують).

Загальні прикмети

Листя пружне темно-зелене, без плям та пожовтінь.
Стебло зелене по усій довжині, без темних ділянок.
Зріз свіжий (колір у цьому місці має бути світлим. Щоправда, це правило не працює, якщо квіти довго стоять у металевому відрі).
Якщо легко відігнути листочок й при цьому він не повернеться на своє місце – перед вами, однозначно, несвіжа квітка. Свіжий бутон після такої перевірки швидко набере початкової форми, тому що квітка добре постачається вологою, стає еластичною.

Як продовжують життя

По-перше, зріз поновлюють щодня й під водою – для того, щоб судини не закупорювалися. Інакше ані вода, ані "їжа" до бутона не доберуться.
По-друге, рослину підгодовують цукром. А для того, щоби рідиною не живилися бактерії, то, по-третє, треба призупинити гниття. Для цього прибирають листя, яке опинилося під водою, а у вазу кладуть таблетку активованого вугілля чи аспірину. Й найголовніше – кожен день міняти воду. Підходить тільки кип’ячена або відстояна. Також для усіх квітів шкідливі протяг, прямі сонячні промені, газ етилен, який виділяється фруктами (натюрморт протримається досить недовго) та сусідство з електроприладами.
Кожен вид квітів має свої особливості, знаючи які можна продовжити життя букету. Так, у троянд потрібно обломити не лише листя, а й шипи, які потрапили під воду.Зріз стебла зробити навскіс та якомога довшим. Нарциси виділяють отруйний сік, тому воду слід міняти якомога частіше, й не варто ставити з ними в одну вазу інші види. Тюльпани ж полюбляють дуже холодну воду, зі шматочками льоду. При цьому наливати її треба небагато. Життя бузка стане довшим, якщо стебло розщепити ножем, потім окропити, накривши гілочку газетою, та потримати у дуже гарячій воді, поки не охолоне. Зріз стебла гербери корисно натерти сіллю, а у лілій видалити тичинки.



Додати коментарі:
Ім’я

E-mail

Домашня сторінка

sty02 sty12 sty01 sty13 sty08 sty07 sty09 sty05 sty00 sty06 



pgt 0.33383 сек. / запитів: 7 / sitemap / Copyright © "Вечiрня газета" 2001-2015
Всі матеріали, розміщенні на сайті "Вечірня газета", є власністю сайту.
Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання (hyperlink) на www.vechirka.com.ua