МЕНЮ










16 серпень 2012 - 13:44

Не всі молочні продукти - молочні


Безперечно, молоко і молокопродукти – корисна їжа, однак лише за умови – що вона натуральна й без шкідливих домішок. Та, на жаль, далеко не вся молочна продукція, що реалізується у торговельній мережі, як-то кажуть, з-під корови.

Не будемо зупинятися на небезпеці вживання молока, сметани чи сиру, придбаних у стихійних торговельників (в одному з номерів ми цю тему висвітлювали), а розглянемо лише питання якості тих продуктів, що реалізується у торговельній мережі. Які сторонні речовини, що не мають відношення до справжнього молока, можуть у них міститися і чим вони шкідливі для здоров’я, розповіли на прес-конференції, що відбулася нещодавно у Кіровоградському прес-клубі реформ, обласний лікар-дієтолог Олена Сабурова та директор Інституту споживчих експертиз Юрій Чорнобривець (місто Київ).

Загалом, за словами Ольги Сабурової, молоко й молочні продукти – корисні і дітям, і дорослим, адже містять білки, жири, вуглеводи, необхідні вітаміни та мінерали. Вживати їх можна практично всім – крім тих, у кого індивідуальна несприйнятливість до молока, однак вони можуть їсти кисломолочні продукти. Але якщо вживати молочну їжу, яка містить небезпечні добавки, – наприклад, деякі рослинні жири, хімічні речовини, можна завдати значної шкоди своєму здоров’ю. Як стверджує Юрій Чорнобривець, найчастіше ці домішки містяться у згущеному молоці, сирах, маслі та сметані. Йдеться про замінники молочного жиру, а також Е-шки, зокрема Е-171 або діоксид титану, який використовується як відбілювач молока (його ще застосовують для виготовлення фарб, лаків, клеїв, паперу, пластмас). Клінічні дослідження щодо прямого зв’язку між тими чи іншими захворюваннями та вживанням продуктів, які містять вищезгадані домішки, не проводилися. Але учасники прес-конференції вважають: це лише через те, що дія їх на організм дуже повільна, аби дослідити їх вплив, потрібні десятиліття. А на підтвердження того, що цей вплив таки є, наводять факти: у країнах Євросоюзу заборонене їх використання у харчовій промисловості. Звичайно, від однієї банки згущеного молока «не з молока» з вами нічого не трапиться, кажуть вони, але якщо у вашому раціоні такі продукти є постійно, є ризик виникнення захворювань серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, ожиріння і навіть онконедуг.

Разом з тим, зазначає Юрій Чорнобривець, в Україні чимало добросовісних виробників, які віддають перевагу натуральній сировині. Є й «напівчесні» – оскільки система маркування в Україні досить жорстко контролюється, вони, хоч і використовують різноманітні домішки, але принаймні сповіщають про це споживачів відповідними позначками на етикетці. Тож все залежить від самого покупця. Уважно дивіться, що вам продають – згущене молоко, виготовлене лише із молока та цукру, чи молоко із додаванням замінника молочного жиру та купи Е, самі вирішуйте, віддавати перевагу сирним продуктам чи трохи дорожчим сирам. Ще кілька ознак «штучного» продукту – сметана у теплі має трохи «розтанути», а «хімічна» залишатиметься густою, справжнє холодне вершкове масло кришиться, а тепле робиться м’яким («хімічне» буде м’яким, навіть якщо покласти до морозилки), а справжнє згущене молоко має бути однорідним, без кришталиків молочного цукру, без сторонніх присмаку та запаху.



Додати коментарі:
Ім’я

E-mail

Домашня сторінка

sty02 sty12 sty01 sty13 sty08 sty07 sty09 sty05 sty00 sty06 



pgt 0.37479 сек. / запитів: 7 / sitemap / Copyright © "Вечiрня газета" 2001-2015
Всі матеріали, розміщенні на сайті "Вечірня газета", є власністю сайту.
Передрук матеріалів тільки за наявності гіперпосилання (hyperlink) на www.vechirka.com.ua